Kürtaj işlemi tecrübeli bir jinekolog doktor tarafından steril aletlerle, hijyenik bir ortamda yapıldığı taktirde kürtaj sonrası dönemde hasta açısından bir probleme de neden olmamaktadır. Gebeliği sonlandırmanın dışında rahim içinden doku alınması amacıyla da bu işlem yapılmaktadır. Bu cerrahi müdahale günümüzde en sık yapılan cerrahi işlemlerin başında gelmektedir.
Küretajla ilgili nadiren oluşabilecek komplikasyonlar vardır. Bunlar kanama, enfeksiyon, rahim duvarının işlem sırasında zedelenmesi ya da anestezi ile ilgili komplikasyonlardır.Nadiren küretaj sonrası rahim iç duvarında yapışıklıklar olabilir. Bu duruma Asherman sendromu denir. Genellikle basit bir cerrahi müdahele ile çözümlenebilir. Bunların dışında gebelik sonlandırma sırasında tüm materyalin boşaltılamaması söz konusu olabilir. Bu durumda hastanın sonraki kontrolünde tekrar küretaj işlemine tabii tutulması gerekebilir.
Kürtaj sonrası hastayı neler beklemektedir?
Genellikle küretaj sonrası hasta bir kaç saat içinde evine gidebilir. Araç kullanması uygun değildir ve yanında bir refakatçi olması uygundur. Çoğu günlük aktiviteye bir-iki gün içinde dönülebilir.Hafif ağrı ve kanama, işlem sonrası normal kabul edilir. Genellikle kanama 1 hafta-10 gün kadar sürebilir.
Kürtaj sonrası şiddetli vajinal kanama, şiddetli ağrı, 38 derecenin üzerinde ateş ya da kötü kokulu akıntı fark edersiniz doktorunuzla temasa geçmeniz uygun olur. Küretaj sonrası ilk adet kanaması genellikle zamanında olmayabilir. Daha erken ya da geç olması beklenebilir. Rahim küretaj sonrası enfeksiyonlara açık hale geldiği için cinsel ilişki, tampon kullanımı, havuzda yüzülmesi doktorunuzun önereceği süre boyunca kısıtlanmalıdır.
Kürtaj sonrası işlemi yapan doktor mutlaka hastayı belli bir süre içerisinde kontrole çağırır, ve kontrol sonrası genellikle güvenilir bir doğum kontrol yöntemine geçilmesi önerilir.
Makale ile ilgili resmi buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.