#HAYATEVESIGAR

Gebelik

Gebeliğin başlangıcı olarak, gebe kalınan tahmini ilişkinin olduğu gün değil, son adet kanamasının ilk günü ( SAT) kabul edilir.Bu durumda kanamanızın başladığı gün istatistiksel anlamda gebeliğiniz başlamıştır. Bu şekilde hesaplandığında insanlarda gebelik 280 gün yani 40 haftadır.
 
Gebelik Döneminde Yeni Koronavirüs Hastalığı COVID-19 Enfeksiyonu

Gebelik Döneminde Yeni Koronavirüs Hastalığı COVID-19 Enfeksiyonu

Şu ana kadar anneden karnındaki bebeğe geçmiş bir vakanın görülmemiş, ancak bu durumunun hamileler için sıfır risk olarak görülmemelidir. Gebelik Döneminde Koronavirüs Tehlikeli midir? Hamilelikte Coronavirüs’ten Nasıl Korunmalıyız? Hamilelikte Coronavirüs (Korona/Covid-19) Korunma Önlemleri Nelerdir? Koronavirüs Saptanan Anne Emzirebilir mi? Emziren anneler nelere dikkat etmeli?
Yaz Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sağlıklı bir hamilelik geçiren bir kadının tatil planını ertelemesine gerek yok. Ancak uzun yol, dolaşım sistemini olumsuz yönde etkileyebileceğinden, hamilelerin mutlaka iki saat süre ile yolculuğa ara verip kan dolaşımını düzenlemek için yürünmeleri gerekiyor. Uçak yolculuklarından önce ise mutlaka doktor muayenesinden geçilmesi öneriliyor. Hamileliğin son zamanlarında ve doğuma yakın dönemde uzun yolculuklar riskli olabileceğinden bu durumdan da sakınmak gerekiyor.
Babalarından İlgi Gören Bebeklerin Farkı

Babalarından İlgi Gören Bebeklerin Farkı

Bebeklerle annelerin daha fazla ilgilenmesine alışık olduğumuz bir toplum düzeninde yaşıyoruz. Ancak babalarının da ilgilendiği ve ilgi açısından yeterli olduğu bebekler de var. İşte bu bebekler incelendiğinde diğerlerinden çok daha farklı özelliklere sahip oldukları gözlemlendi. Bir başka deyişle baba ilgisi bebekler üzerinde son derece olumlu etkiler yapabiliyor. Baba ilgisinin bebekleri nasıl değiştirdiğini siz de merak ediyor musunuz?
Gebelik Kolestazı

Gebelik Kolestazı

Gebeliğin ikinci yarısında ortaya çıkan gebelik kolestezında şiddetli kaşıntı, anne kanında safra asitleri yüksekliği ve anne karnındaki bebek için artmış riskler söz konusudur. Gebeliğe bağlı karaciğer hastalıklarının en sık görülenidir. İlk defa 1883 yılında Ahlfeld tarafından tanımlanmıştır. Sıklığı coğrafi bölgelere göre değişim göstermektedir. Amerika’da 1/100000-3/1000 arasında değişirken, İngiltere’de 7/1000 ve İskandinavya’da 1-2/100 sıklığında görülmektedir.
Erken (Prematüre) Doğum

Erken (Prematüre) Doğum

Doğum eyleminin 36. gebelik haftası tamamlanmadan önce başlamasına erken doğum tehdidi (EDT), eylemin bebeğin doğumuyla sonuçlanmasına preterm (zamanından önce) doğum ya da erken doğum adı verilir. Zamanından önce doğan bebek prematüre (olgunlaşmamış) olarak adlandırılır. Tüm gebeliklerin yaklaşık %8'i erken doğum ile sonuçlanır.
Doğum Evreleri

Doğum Evreleri

Doğum olayı her kadının kendine özeldir. Hiç kimsenin doğumu başkasınınkine benzemez. Hatta birden fazla doğum yapan annelerin doğumları arasında bile fark vardır. Onun için kimsenin hikayesini dinleyip kendinize olumlu veya olumsuz sonuç çıkarmayın. Doğumun başlaması ile beraber yoğun bir yalnızlık duygusu yaşayabilirsiniz. Sevdiklerinizden uzaklaştığınızı ve bu işi tek başına yapmak zorunda kaldığınız için yalnız olduğunuzu düşünebilirsiniz. İşte o zaman kendinize güvenin, bu anı ne kadar çok beklediğinizi ne en kısa zamanda bebeğinizi kucağınıza alacağınızı sakın unutmayın.
Düşük Yapma

Düşük Yapma

Kanama bulgusu ile gelen her gebeye mutlaka vajinal muayene yapılmalıdır. Spekulum muayenesinde rahim ağzında açıklık olması veya gebelik materyalinin rahim ağzından atıldığının görülmesi çok değerli ve kesin tanı koydurucu bulgulardır. Rahim ağzında açıklık yoksa sadece kanama söz konusu ise transvajinal ultrasonla gebelik kesesi, kesenin şekli, embriyonun varlığı ve varsa fetal kalp atımı değerlendirilmelidir.
Doğum

Doğum

En son gördüğünüz adetten itibaren 280 gün, yani 9 ay 10 gün veya 40 hafta olduysa normal hamilelik süresini tamamladınız. 37. haftayı tamamlayan bebeğiniz artık dışarıda yaşayabilecek olgunlukta.Bir hücrenin bölünmesi ve çoğalması ile başlayan mucizevi yolculuk, ortaya harika bir varlık çıkardı ve bu harika varlık, başka bir mucize ile doğum mucizesi ile hayata merhaba demeye hazırlanıyor.
Riskli Gebelikler

Riskli Gebelikler

Halk arasında ur olarak da tanımlanan myomlar kadın üreme sisteminde en sık karşılaşılan kitlelerdir. Her 4-5 kadından birisinde myom olmakla birlikte hastaların dörtte üçü herhangi bir belirti vermediği için kendisinde myom olduğundan habersizdir. Myomların çok büyük bir kısmında tanı rutin jinekolojik inceleme ya da başka bir nedenle yapılan muayene sırasında konur. Myomların neden ortaya çıktığı ya da nasıl geliştiği konusunda net bir fikir yoktur. Myomlar hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız
Sezaryen Doğum

Sezaryen Doğum

Birkaç istisna dışında her kadın normal doğum yapabilecek yeteneğe sahiptir. Kadın bedeni gebelik boyunca doğum eylemi için yeterli hazırlığı yapar. Bu nedenle anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokacak bir durum yoksa normal doğum tercih edilmelidir. Adı üstünde normal doğum. Sezaryen bir operasyon ismidir. Sezaryenle doğan bebeklerin daha zeki oldukları, daha sağlıklı oldukları ve sezaryenle doğum yapıldığında annenin hiç ağrı hissetmeyeceği gibi düşüncelerde gerçeklik payı yoktur.
Gebelik Öncesi Hazırlık

Gebelik Öncesi Hazırlık

Gebe kalmaya karar veren çiftlerin gebe kalmadan önce dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliiz: Doktorunuza gebe kalmadan önce başvurarak gebeliğe hazırlık döneminde neler yapılması gerektiği konusunda bilgiler almalı ve gerekli tahlilleri yaptırmalısınız. Gebelik planlayan anne adaylarının gebe kalmadan önce nöral tüp defekti denilen beyin-omurilik sistemi ile ilgili hastalıkları önlemek amacı ile Folik Asit kullanmaya başlaması gerekmektedir.
Gebelik Planlanması Durumunda Yapılacaklar

Gebelik Planlanması Durumunda Yapılacaklar

Gebelik planlayan bir anne adayı doktora başvurduğunda bazı tahliller yapılarak annenin ve bebeğin sağlığı bakımından riskli olabilecek sorunlar önceden çözümlenmeye çalışılır.Mesela annede kansızlık varsa onun tedavisi yapılarak önlem alınır.Kızamıkçık,toxoplasma gibi hastalıklar geçirip geçirilmediğine bakılır.Eğer anne adayı kızamıkçık geçirmediyse gebelikte geçirmesi için çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü gebelikte kızamıkçık geçirmek bebekte çok ciddi sorunlara yol açabilir.
Gebelikte Fizyolojik Değişiklikler

Gebelikte Fizyolojik Değişiklikler

Gebelikte artan oksijen ihtiyacı ve azalan bazı akciğer kapasiteleri nedeniyle astım, zatüre gibi solunum sistemi hastalığı olanlarda gebelik toleransları daha az olmakta ve klinik kötüleşebilmektedir
Gebelik için En Uygun Yaş

Gebelik için En Uygun Yaş

Hamile kalmak için en uygun yaş 22-32 yaşlar arasıdır. Her doğum arasında da en az 2 yıl ara vermek yeni oluşacak gebelik için ve annenin sağlığı için önemli bir faktördür.Aslında 35 yaş ve üzerinde riskli gebeliklerle karşılaşma ihtimali artmaktadır,ancak anne kendine dikkat ederse sıkı kontrollü bir gebelik geçirirse genellikle bir problem olmaz .Gebenin yaşı 38 ve üzerinde olduğu zaman risklerde belirgin bir artış olduğu görülmektedir.Yine yaş grubu 18 yaş ve altında olduğu zaman erken doğum,düşük kilolu bebek doğurma ve ölü doğum riski çok artmıştır.
Gebelik Oluşumu ve Adet Siklusu

Gebelik Oluşumu ve Adet Siklusu

Bir kadındaki adet siklusu son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen süredir ve bu süre normalde 28 gün olmasına karşın 21 ile 35 gün arasında olması da normal kabul edilir. Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir.Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz.Mesela adetin 5. günü demek adetin bittiği günden sonraki 5.gün değildir,anlatılmak istenen ilk başladığı günden itibaren sayılan 5. günüdür.
Gebelikte Şiddetli Bulantı Kusma(Hiperemezis Gravidarum)

Gebelikte Şiddetli Bulantı Kusma(Hiperemezis Gravidarum)

Gebelerin % 50 sinde bulantı-kusma yakınmalarına rastlanmakta ancak %1-2 sinde bu yakınmalar çok şiddetli hale gelmekte ve kilo kaybına neden olmaktadır. Tedavi gerektiren bu şiddetli bulantı ve kusma durumu Hiperemezis Gravidarum olarak adlandırılır. Hiperemezis Gravidarum bebeğe zarar vermez, bebekte gelişme geriliği yada düşük doğum ağırlıklı olmasına neden olmaz.
Gebelik ve Toxoplasma

Gebelik ve Toxoplasma

Toxoplasma bir parazit olan Toxoplasma gondii denilen mikroorganizmaların enfekte çiğ et salam,sosis tüketilmesi ve bu paraziti taşıyan kedi dışkılarının temasıyla vücuda alınır.Erişkin bir insan toxoplasma enfeksiyonu geçirse bile bir şikayete neden olmaz ancak gebelik olan bir kişi toxoplasma geçirdiğinde plasenta yoluyla bebeğe geçerek ona zarar verir. Özellikle gebeliğin erken döneminde toxoplasma enfeksiyonu geçirilirse fetusta körlük,sağırlık ve zeka geriliğine yol açabilir.Bazen de düşük ve erken doğumlara yol açabilmektedir.
Gebelikte Hipertansiyon Nedir?

Gebelikte Hipertansiyon Nedir?

Gebelikte tansiyonun 140/90’dan yüksek olması Hipertansiyon olarak kabul edilir ve mutlaka tedavi edilmelidir. Hipertansiyon sırasında böbrekteki hasar nedeniyle idrarda protein (albumin) kaybı başlar ve bunun neticesinde de ödem ( vücutta su tutulması) oluşur.Bu durum gebelik zehirlenmesi denilen Preeklampsi gelişmesine neden olabilir.
Gebelik ve HPV, Kondilom, Genital Siğil

Gebelik ve HPV, Kondilom, Genital Siğil

HPV genital bölgede ve mukozalarda enfeksiyon yapan kondilom adı verilen et beni, siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir virustür.Doğurganlık çağındaki bayanlarda çok sık görülür ve genellikle cinsel yolla bulaşır.HPV virüsü vücuda girdikten sonra hücre içine yerleşir.Tam tedavisi olmayan sinsi bir hastalıktır.Cinsel yolla bulaştığı için HPV enfeksiyonu görülen kişilerin partnerleri de mutlaka muayene olmalı ve tedavi edilmelidir.HPV enfeksiyonu tedavi edilmezse uzun süre vücutta kalabilir, büyüme ve yayılma yapabilir.Özellikle vücudun nemli ve sıcak bölgelerini tercih eder ve bu bölgelerde daha kolay yayılır.
Dış Gebelik (Ektopik Gebelik)

Dış Gebelik (Ektopik Gebelik)

Dış gebelik tanım olarak döllenen yumurtanın rahmin dışında bir bölüme yerleşmesidir. Spermler vaginadan tüpler vasıtasıyla yol alarak yumurta hücresiyle karşılaşır ve döllenme gerçekleşir. Oluşan zigot rahim kanalında geriye doğru yuvarlanarak rahim içine döner ve rahim içine tutunur. Eğer bu rahim kanalındaki dönüş gerçekleşmezse zigot tüplere tutunup orada büyümeye başlar.
Doğum Hakkında Genel Bilgiler

Doğum Hakkında Genel Bilgiler

Gebeliğin 20. Haftasından sonra olan bebeğin rahim dışına çıkmasına doğum denir. Normal doğum gebeliğin 37.haftasından sonra gerçekleşen doğum sürecidir.
Normal bir doğum eyleminin geçekleşebilmesi rahim kasılmaları düzenli olmalı ve rahim ağzını açabilmelidir. Kasılmalarla birlikte bebek aşağı doğru itilir ve ilerler. Bebeğin başı doğum kanalı ile uyumlu bir şekilde duruyorsa kasılmalarla birlikte ilerlemeye devam eder
Doğum Başlamasının Belirtileri

Doğum Başlamasının Belirtileri

Doğum başlaması üç şekilde gerçekleşir. Doğum sancıları başlayabilir, Nişan gelebilir ya da Suların gelmesi şeklinde doğum başlar. Her gebede doğum başlangıç belirtileri farklı şekillerde görülebilir.
Prenses Doğum

Prenses Doğum

Epidural anestezi ile doğum (ağrısız doğum) hem normal doğumda hem sezaryende duyulabilecek bütün ağrıları ortadan kaldırarak rahat bir şekilde doğumun gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır. Epidural anestezide omurilik etrafını saran epidural alana lokal anestezik ve analjezik verilerek vücudun alt kısmından gelen ağrı sinyallerinin iletimi durdurulur ve böylece ağrı iletisi bloke edilmiş olur.
Epidural Anestezi ile Doğumun Avantajları

Epidural Anestezi ile Doğumun Avantajları

Epidural anestezi , doğum ağrılarına engel olduğu için hastanın konforlu bir doğum yapmasını sağlar. (Prenses Doğum). Normal doğumda epidural kateterden verilen ilaçlar aynı zamanda rahimi de gevşettiği için doğumun daha kısa sürede gerçekleşmesini sağlar. Sezaryen sırasında hasta uyanık olduğu için bebeğini doğduğu anda görebilmekte ve daha çabuk iletişim kurmaktadır. Sezaryan sonrası hasta çok az ağrı duymakta, bulantı, kusma ve sersemlik gibi genel anestezide görülen şikayetleri yaşamamaktadır.
Normal Doğum

Normal Doğum

Normal Doğum demek doğumun gebeliğin 38-42 haftaları arasında gerçekleşmesi, tek bebek olması, bebeğin baş ile gelmesi,rahim kasılmalarıyla bebeğin vaginal yoldan sağlıklı bir şekilde doğmasıdır.Bebek doğduktan sonra en geç yarım saat içerisinde plasenta ve zarları da tam olarak çıkmalıdır.Normal bir doğum en geç 24 saat içinde gerçekleşmelidir.Yine normal bir doğumda yaklaşık olarak 250-300 ml kan kaybı olabilir.
Normal Doğumun Evreleri

Normal Doğumun Evreleri

1.Evre : Rahim ağzının açılmaya neden olan kasılmaların başlaması ile rahim ağzının tam açılmasına kadar olan süreçtir.
2.Evre : Rahim ağzının tam açılmasından bebeğin doğmasına kadar olan süreçtir.
3.Evre : Bebeğin çıkmasından sonra plasenta ve eklerinin çıkmasına kadar olan süreçtir.
Sezeryan ile Doğum

Sezeryan ile Doğum

Sezeryan kararı verilen bir hastanın ameliyatı için hastaneden ameliyat randevusu alınır.
Hasta 1gece önce saat 24:00dan sonra bir şey yememelidir.
Hastanın ameliyat saatinden önceki 6 saat boyunca aç ve susuz kalması gereklidir.
Hasta ameliyat için hastaneye gelirken takılarını çıkarmalıdır. Tırnaklarında oje varsa silmelidir.
Normal Doğum mu, Sezaryen mi?

Normal Doğum mu, Sezaryen mi?

Çiftlerin gebelik boyunca doğum şekli konusu en çok düşündükleri konudur. Gebelerin doğum şekline karar verme konusunda onları en çok etkileyen yakın arkadaşları ve ailelerinin görüşleridir.
Normal doğum yapmanın ya da Sezaryenla doğum yapmanın kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Önemli olan gebe bayan ve bebeği için hangi doğum şeklinin uygun olup olmadığına karar vermektir.

Doktorunuza Sorun

Tüm sağlık sorularınızı ve meraklarınızı 7/24 sorabilir, anında yanıt alabilirsiniz.