#HAYATEVESIGAR

Adet sancısı nedeni, ne yapmalı, nasıl geçer ?

Adet sancısı nedeni, ne yapmalı, nasıl geçer ?

İlk olarak adet sancısı tanımlanacak olursa rahimde olan kasılmalar olarak tanımlanır. regl dönemi, aybaşı, adet görmek yada regl olmak şeklinde de halk arasında isimlendirilir. Özellikle yöresel olarak aybaşı diye çokça adlandırılır. Regl kanı dışarı atılmaya çalışırken uterusta kasılmalar gerçekleşir ve bu kişi tarafından ağrı olarak algılanır. İşte biyolojik açıdan da a İlk olarak adet sancısı tanımlanacak olursa rahimde olan kasılmalar olarak tanımlanır. regl dönemi, aybaşı, adet görmek yada regl olmak şeklinde de halk arasında isimlendirilir. Özellikle yöresel olarak aybaşı diye çokça adlandırılır. Regl kanı dışarı atılmaya çalışırken uterusta kasılmalar gerçekleşir ve bu kişi tarafından ağrı olarak algılanır. İşte biyolojik açıdan da adet sancısı nedenleri bu şekilde açıklanabilir.det sancısı nedenleri bu şekilde açıklanabilir.
Normal Adet Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Normal Adet Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Normal bir adet düzeninde bir adetin başlangıcı ile diğer adetin başlangıcına kadar olan süre 21 ile 35 gün arasında olmalıdır.Kanama süresi 2-7 gün arasında olması normaldir.Ortalama kan kaybı ise bir adet döneminde 40 ml civarındadır. Günde 2- 3 ped kullanılması normaldir. 21 günden daha kısa aralıklarla yada 35 günden daha uzun aralıklarla adet olma durumunda adet düzensizliğinden bahsedilir.
Smear Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Smear Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Smear testi ( PAP smear) rahim ağzından sürüntü işlemi ile alınan hücrelerin incelenmesidir. Smear testi, rahim ağzı yani serviks kanseri için bir tarama yöntemidir. Smear testi yapmaktaki amaç ; rahim ağzında fark edilmezse yıllar sonra kansere dönüşme riski olan lezyonları erkenden tespit ederek kanser oluşumunu önlemektir. Smear testlerinin yapılmaya başlanmasıyla servikal kanserlerden ölüm oranı hemen hemen % 50 oranında azalmıştır.
Yumurtalık Kistleri Nasıl Oluşur?

Yumurtalık Kistleri Nasıl Oluşur?

Yumurtalık kistleri en çok doğurganlık dönemindeki kadınlarda sık görülür ve bu kistlerin çoğu iyi huyludur. Her kadında hayatının bir döneminde yumurtalık kisti oluşabilir ve bunların çoğu herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolur. Yumurtalık ergenlik dönemi ile birlikte hormonlar üreterek adet kanamasının oluşmasını sağlarlar. Yumurtalıklar ayrıca her ay yumurtalık içerisinde bir yumurta hücresi oluşturup olgunlaştırarak sonra yumurtlama (ovulasyon) denilen işlevle bu hücreyi döllenmenin gerçekleşeceği fallop tüpü içine göndermektedir.Gebelik oluşmadığı takdirde yumurta hücresi yok olur adet kanaması başlar ve yumurtalıklar tekrar yumurta oluşturma sürecine girer. Yumurtalıklarda her ay oluşan yumurta hücresi follikül adı verilen sıvı dolu bir kesecik içerisindedir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Rahim duvar kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) vücutta fazla östrojen salgılanmasına bağlı rahim iç yüzündeki hücrelerin ve salgı bezlerinin gereğinden fazla büyüyerek tedavi edilmez ise kansere dönüşme potansiyeli oluşturan bir hastalık grubudur.

Endometrial Hiperplazinin En Çok Görülen Nedenleri

Doktorunuza Sorun

Tüm sağlık sorularınızı ve meraklarınızı 7/24 sorabilir, anında yanıt alabilirsiniz.