#HAYATEVESIGAR

Hamilelik Süreci

Gebelik ardışık bir sıralama içinde gerçekleşen, çok sayıda değişikliği içinde barındıran bir dönemi kapsar.Gebelik esnasında ortaya çıkan bu değişiklikleri bilmek, anne adayı için günlerin daha az stresli geçmesini sağlayacaktır.Akılda tutulması gereken; anneliğin eş, anne-baba, akrabalar ve arkadaşlarla olan ilişkilerde ciddi değişimlere neden olacağıdır.

Gebelikte Tarama Testleri

Gebelikte Tarama Testleri

Gebelik sırasında Down Sendromu ve nöral tüp defektleri için yapılan testler genellikle gebeliğin 15-20. haftalarında yapılmaktadır. Bu tarama “üçlü test” adı verilen test ile yapılmaktadır. Ancak testin geç dönemde yapılması, sonuçlarının geç çıkması ve sonuç olarak anormal bir sonuç çıkması durumunda, gebelik sonlandırılması işleminin 20-22 hafta gibi geç bir döneme dek gelmesi hastalar açısından önemli bir dezavantaj oluşturmaktadır. Gebeliğin bu dönemde sonlandırılması hasta açısından önemli psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Ayrıca üçlü testin anomali saptama açısından duyarlılığının yüksek olmaması da ikinci önemli sorunu oluşturmaktadır.
Aşerme

Aşerme

Aşermek anne adayının herhangi bir yiyeceği aşırı miktarda canının çekmesi anlamında kullanılır. Genelllikle gebeliğin ilk aylarında başlar ancak gebeliğin herhangi bir haftasında başlayabilir. Genellikle gebeliğin 3. - 4. aylarında azalır veya biter nadiren daha ileri aylara kadar sürebilir. Anne adayı genellikle çikolata ve diğer bazı tatlıları, turşu, erik, çeşitli meyveleri, çeşitli içecekleri aşırı isteyebilir. Ayrıca pika sendromu denilen bir durum vardır, burada anne toprak, kireç, kum, saç, sabun, kil, tebeşir, kibrit gibi maddeleri yeme isteği duyar. Pika sendromu varlığında hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Gebelikte Kansızlık - Anemi

Gebelikte Kansızlık - Anemi

Gebelikte 1. ve 3. trimesterde hemoglobin 11 gr/dl'den düşükse veya 2. trimesterde hemoglobin 10.5 gr/dl'den düşükse anemi kabul edilir. Dünya nüfusunun yaklaşık %30’unun, dünyadaki gebe kadınların %50’sinden fazlasının, dünyadaki tüm kadınların 1/3’ünden fazlasının anemik olduğu tahmin edilmektedir. Gebelikte günde 6-7 mg demir ihtiyacı vardır.
Doğru Beslenme Kılavuzu

Doğru Beslenme Kılavuzu

Hamilelikte anne ve bebeğin sağlıklı beslenmesi her ikisinin de sağlığı açısından çok önemlidir. Bu konuda sizlere yardımcı olabilecek doğru ve sağlıklı beslenme tablosunu sizlere sunmaktayız.
Gebelikte Diş Çekimi

Gebelikte Diş Çekimi

Ağız ve diş sağlığının devamlılığını sağlamak için yaşam boyu etkili ve yeterli bakım gereklidir. Ancak kadınlarda ağız diş bakımı , yaşamlarının belirli bölümünü alan puberte, bebek emzirme, hamilelik, mensturasyon ve menapoz , dönemlerinde ayrıcalık göstermektedir. Hamilelik kabaca üç dönemde incelenir: 1 - İlk üç aylık dönem 2 - İkinci üç aylık dönem 3 - Üçüncü üç aylık dönem
Gebelikte Doğru Beslenme

Gebelikte Doğru Beslenme

Kadınların hayatları boyunca en büyük sorunlarından biridir kilo.. Bi de hamile kaldı mı? Eyvah!!! Hamile ya 2 kişilik yemeli, bol tatlı tüketmeli sonrada aldığı kiloları doğumdan sonra veremeyerek lohusa depresyonuna girmeli.. Evet yanlış okumadınız doğumdan sonra annenin lohusa depresyonuna girmesinin en büyük sebeplerinden biridir "Kilo"
Bizdeki inanış, hamile kadının çok yemesi gerekiyor inanışı.. Ya çocuk zaten ilk aylarda en fazla 300-500 gr ben 2 porsiyon iskender yesem de çocuğun kilosu değişmeyecek, neyin inadı bu…
Siz Hamile Olduğunuzu Bilmezken

Siz Hamile Olduğunuzu Bilmezken

Gebeliğin başlangıcı olarak, gebe kalınan tahmini ilişkinin olduğu gün değil, son adet kanamasının ilk günü ( SAT) kabul edilir.Bu durumda kanamanızın başladığı gün istatistiksel anlamda gebeliğiniz başlamıştır. Bu şekilde hesaplandığında insanlarda gebelik 280 gün yani 40 haftadır.
Gebelik Testi

Gebelik Testi

Gebelik ardışık bir sıralama içinde gerçekleşen, çok sayıda değişikliği içinde barındıran bir dönemi kapsar.Gebelik esnasında ortaya çıkan bu değişiklikleri bilmek, anne adayı için günlerin daha az stresli geçmesini sağlayacaktır.Akılda tutulması gereken; anneliğin eş, anne-baba, akrabalar ve arkadaşlarla olan ilişkilerde ciddi değişimlere neden olacağıdır. Her şeyin kitaplarda yazdığı şekilde mükemmel olması beklenmemelidir. Hiçbir çocuk sahibi olma deneyimi, beklenenleri tam olarak karşılamaz. Ancak doğan her bebek annesi ve ailesi için yaşam boyu sürecek bir mutluluğun habercisi olacaktır.
Hamilelikte Genel Şikayetler

Hamilelikte Genel Şikayetler

Hamilelikte Bulantı-Kusma (sabah hastalığı) Nedeni: Hormonal değişimler, Psikolojik faktörler, karbonhidrat metabolizmasındaki değişiklikler, mide ve bağırsak hareketlerindeki artış. Neler yapılabilir: Sabah yataktan yavaş kalkmak Yataktan kalkmadan tuzlu kraker, yaz leblebi vb. yenmesi Kuru, yağsız yiyecekleri az ve sık aralıklarla yemek
Lohusalık

Lohusalık

Doğumdan sonra sizin eski halinize dönmeniz biraz zaman alacak. Bu arada gelişen bazı değişiklikler doğum sonrası dönemde rahatsızlık yapabilir. İlk iki ile altı hafta süresince adet kanaması gibi yoğun kanamanız olabilir. Kanamanın miktarı dönem dönem artıp azalabilir. Bu dönemde kullandığınız hijyenik kadın bağının en fazla 6 saatte bir değiştirilmesi gerekir. Kanamanın rengi pembeden kahverengiye dönüşerek birkaç hafta sonra beyaz bir akıntı halini alır. Kanamanız fazlalaşır, ateşiniz çıkarsa ya da akıntı kötü kokuyorsa doktorunuza danışmalısınız. Kanama emziren annelerde daha kısa sürebilir.
Emzirme

Emzirme

Her annenin kendi başına vermesi gereken bir karardır.Annenin vücuduyla,yaşam tarzıyla ve annelik rolüyle yakından ilgilidir.
Babalara Tavsiyeler

Babalara Tavsiyeler

Hamilelik dönemi eşiniz için olduğu kadar kuşkusuz ki sizin içinde özel ve önemli bir dönemdi. Mümkün olduğu kadar eşinizi anlamaya ona yardım etmeye ve ona destek olmaya çalıştınız. Kimi zaman zorlandığınız durumlarda olmuştur, çünki eşiniz hem fiziksel anlamda hem de ruhsal anlamda çok değişim geçirdi. Sizde hayatınıza yeni biri katılacağı için çok heyecanlısınız. Özellikle doğum zamanı yaklaştıkça heyecanınız ve stresiniz artıyor olmalı.
Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı

Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı

Anne ve baba adayının kan grupları arasındaki uygunsuzluğa denir. Kan grubu tayininde iki faktör belirleyicidir. Birincisi gruplar ki A, B, AB, O olmak üzere 4 tanedir. İkincisi Rh antijenidir. Kan uyuşmazlığı denildiğinde ilk düşünülen ve kastedilen Rh uyuşmazlığıdır. Rh antijeni kandaki kırmızı hücreler ( eritrositler ) üzerinde bulunur ve protein yapısındadır. Bunlar bağışıklık sistemini uyararak cevap oluşumuna sebep olurlar. Hücrelerinde Rh antijeni taşıyanlara Rh ( + ), taşımayanlara Rh ( – ) denilmektedir.
Doğum Başlıyor

Doğum Başlıyor

Belki ilk belki de ikinci ya da üçüncü kez anne oluyorsunuz; ama her doğumda ilk kez gibi heyecanlanıyorsunuz. Aylar süren beklemenin sonucunda artık bebeğinizi kucağınıza alacağınız vakit yaklaştı. Peki, yalancı doğum ağrıları ile gerçek doğum sancılarını nasıl ayıracaksınız?

Doktorunuza Sorun

Tüm sağlık sorularınızı ve meraklarınızı 7/24 sorabilir, anında yanıt alabilirsiniz.