Her annenin kendi başına vermesi gereken bir karardır.Annenin vücuduyla,yaşam tarzıyla ve annelik rolüyle yakından ilgilidir.
Neden Emzirmeliyim
-
Emzirmek kadınların yaşayacağı çok özel bir ayrıcalıktır
-
Emzirme normal şartlarda bebeğin büyümesi ve gelişmesi için yaşamın ilk 6 ayında,D vitamini dışında tek başına mükemmel ve yeterli bir besin kaynağıdır.
-
İnek sütünden daha besleyicidir.Hazır mamalar da insan sütüne eşdeğer değildir.
-
Anne sütü alan bebeklerde kabızlık hemen hiç görülmez,ishal alerji, zatüre gibi hastalıklara az rastlanır.
-
Anne sütü ile beslenen bebeklerin ilerde çok kilolu olmadıkları gözlenmiştir
-
Anneden geçen bağışıklık faktörleri bebeği enfeksiyonlardan korur.
-
İnek sütündeki protein böbrekleri zorlayabilir
-
İnek sütü alan bebeklerde allerji görülebilir.
-
Meme emen bebeklerin çene ve dişleri güzel gelişir.
-
Meme vermek ekonomiktir.
-
Hazırdır.Bozulma tehlikesi yoktur.
-
Hamilelik boyunca aldığınız kiloları emzirme döneminde daha rahat verirsiniz
-
İleride meme ve yumurtalık kanseri olma olasılığınız düşer.
-
Rahim daha çabuk toplandığı için doğum sonrası kanamanız az olur.
-
En önemli faydası ise paylaştığınız YAKINLIK,SICAKLIK VE SEVGİ .
Sütüm Yetmezse ?
Bebeğiniz emdikçe sütünüz gelecektir,bunu unutmayın !
Her emzirmeden sonra memenizi sağarak boşaltın.Boş memeye daha çok süt gelir.Sütü uygun koşullarda saklayarak bebeğinize daha sonra verebilirsiniz.
İlk altı ay emzik ve biberon kullanmayın.Biberona alışan bebek çekmesi zor olduğu için meme istemeyebilir.
Bol bol sıvı alın ,süt arttırıcı bitkisel çaylar (özellikle rezene ) için.
Bebeği sık sık ve gece de emzirin.
Anne sütü dışında bir şey vermeyin.(su,süt,mama )
Annenin süt miktarı yaşadığı ağrı,sıkıntı,stres ,yorgunluk gibi faktörlerden çabuk etkilenir.Annenin hem fiziksel hem de duygusal açıdan desteklenmesi lazımdır.İşte burada görev BABALARA düşer !!
UNUTMAYIN !
Emzirirken sigara içmeyin,alkol,kahve ve kolalı içeceklerden uzak durun
Doktorunuza danışmadan asla ilaç almayın
Emzirme döneminde zayıflama diyetleri yapmayın
Çevrenizde bulunan insanların aslında hiçde kötü niyetleri olmadan sütünüzün miktarı,kıvamı,rengi hatta bebeğinizin kilosu hakkında yaptıkları can sıkıcı yorumları duymayın!
Emzirme Döneminde Beslenme
-
Emzirme, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Anne ve bebeğin sağlığı hem biyolojik hem de psikolojik bir etkiye sahiptir.
-
Anne bebeğini kucağına aldıktan sonra dikkati bebeğin bakımı ve sağlıklı büyümesine kaydığı için, kendi beslenmesi ile ilgili konuları gebeliğinde olduğu kadar takip edemeyebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, bebek ilk aylarda sadece anne sütü ile beslenecektir. Gerek duyduğu tüm besinleri anne sütünden alacaktır. Anne sütünün üstün besleyici özelliklerinin yanı sıra içerdiği koruyucu maddeler bebeğin sağlığı için son derece önemlidir.
-
Emzirme döneminde enerji ve besin öğeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan daha fazladır. Anne gebelikte iyi beslenmiş ise, ihtiyaçlarını kısmen karşılayabilecek yağ deposuna sahiptir.
-
Bu yağ deposunun kullanılması ile doğumu izleyen ilk haftalarda anne kilo kaybeder.
-
Emzirme döneminde süt üretimi için gerekli olan enerji iki kaynaktan sağlanır:
-
Gebelikte vücut yağı olarak depolanan enerji
-
Besin gruplarından gelen enerji
-
Süt veren kadın hem kendi vücudundaki besin öğeleri depolarını dengede tutmak, hem de ürettiği sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir.
EMZİRME DÖNEMİNDE ENERJİ VE BESİN ÖĞELERİ İHTİYACI:
Sütü ile bebeğin ihtiyacını tamamen karşılayan bir anne, günde ortalama 700- 800 ml. süt üretir. Bunun için günde 750- 800 kcal ek kalori gereklidir. Bunun 500 kcal besinlerle alınırken, 250 kcal si gebelikte kazanılan depolardan karşılanır.
Yeterli düzeyde anne sütü üretimi için yeterli miktarda sıvı alınmalıdır. Günde en az 8-12 bardak sıvı tüketilmelidir.
Emzirme döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek ( süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu ) gibi içecekler tercih edilmelidir. Bu içecekler anne sütünün verimliliğini arttırır. Süt kalsiyum yönünden, meyve suları C vitamini bakımından zengindir.
Emzirme döneminde zayıflama diyeti yapılmamalıdır ! Bu dönemde enerji alımı ihtiyaçları karşılama amaçlı 1800 kilokalorinin altında olmamalıdır. Aylık 1,5-2 kilo verecek şekilde bir program düzenlenebilinir.
Soğan, sarımsak, karnabahar, brokoli, kuru baklagiller, kabak, acı baharatlar anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk ( gaz oluşması, emmeyi reddetme ) yaparken, bazıları hiç fark etmeyebilir.
EMZİRMEYE NE ZAMAN BAŞLAMALIYIM ?
En kısa zamanda,mümkünse ilk yarım saatte emzirmeye başlayın. Süt oluşumunu harekete geçiren en iyi yol erken emzirmektir.
Doğumdan sonraki ilk 2-3 gün içinde gelen halk arasında AĞIZ denen KOLOSTRUM sarı renkli koyu kıvamlıdır. Protein ve enfeksiyonlardan koruyucu madde yönünden zengindir. Mutlaka bebeğe verilmelidir.
NE SIKLIKLA EMZİRMELİYİM ?
Başlangıçta her 2 saatte bir olabilir.Ancak emzirme aralığı ,bebeğiniz kendi ritmini buldukça artacaktır.24 saatte 6-7 emzirme yeterli olacaktır.Memede kalma süresi de her bebek için farklıdır. Süt miktarı artıkça emzirme sıklığı azalır.
SÜTÜM YETİYOR MU ?
En emin yol kilo takibidir. Ayda yaklaşık 500 gr alıyorsa,günde 5-6 kez çişini 1 kere kakasını yapıyorsa sütünüz yeterlidir.
NELERE DİKKAT ETMELİYİM?
Emzirmeye başlamadan önce mutlaka elleriniz yıkanmalı. Meme uçlarını sabun veya karbonat ile yıkamaya gerek yoktur.Günde bir kere su ile yıkamak yeterlidir.
İlk günlerde emzirme sırasında karın alt kısmında ağrı hissedebilirsiniz.Rahmin eski haline dönmesi için yaptığı kasılmalardır,bir kaç hafta sürebilir.
Rahat edeceğiniz bir pozisyonda olun.Sırtınızı bir yere yaslayın.Kolunuzun altına yastık alın.Bebek size yakın ve gövdenize paralel olmalıdır.Bebeğin burnu açıkta kalmalı,memeye parmaklarla makas yapılmamalı ,elinizi C şeklinde tutarak memeyi arasına almalısınız.Memenin sadece ucu değil kahverengi kısmı bebeğin ağzına verilmelidir.Böylece meme ucu çatlaklarından korunmuş olursunuz. Hastanede iken bebek hemşireleri size uygun yöntemleri gösterecektir.
Meme ucu çatlakları için koruyucu krem sürün
Göğüs pedleri kullanın
Mutlaka emzirme sütyeni kullanın.Sütyen mastit (meme iltihabı ) oluşumunu azaltır
Her emzirmeden sonra memenizi sağın.Hem sütünüz çoğalacak hem de mastit ve SÜT ATEŞİ riski azalacaktır
SÜT ATEŞİ genelde gece çıkar,titreme ve ateş aynı andadır,memeler doludur.Memenize sıcak kompres uygalayarak sütü boşaltın. Meme çok doluysa bu işlem yetersiz kalacaktır.Hastanelerdeki özel makinelerle daha kolay sağılabilir, lütfen doktorunuzu arayın.
Bebeğiniz ufakken bir emzirmede sadece tek göğüs yeterlidir.Önemli olan birinci göğsün bitmesine izin vermektir.Böylece kendisine gerekli olan daha yoğun SON SÜT ten yararlanabilir,çünkü bu süt büyümesine yardımcı olan protein ve yağlarla doludur.Sonraki emzirmeye diğer göğsünüzden başlayın
EMZİRMİYORSAM ?
Sizde ya da bebeğinizde görülebilecek bazı problemler meme vermenizi engelleyebilir.Bebeğinizi biberonla beslemek zorunda kalsanız bile vereceğiniz SEVGİ ve İLGİ çok önemlidir.Bebeğin en az süt kadar bunlara da ihtiyacı vardır.Lütfen kendınızi üzmeyin ,vicdan yapmayın.
Makale ile ilgili resmi buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.