#HAYATEVESIGAR

Muayenehaneye başvuru nedeniniz ve size ait kaydedilen tüm bilgiler, sizin yasal haklarız kapsamında (TC Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği RG 01,08,1998,23420) tümüyle gizli tutulacaktır. Başka şahıslara hastalığınız, tedaviniz ve şikayetiniz hakkında bilgi verilmesi mümkün değildir.

Kürtajın riskleri

Kürtajın riskleri

Elbette her tıbbi müdahalede olduğu gibi kürtaj işlemi sırasında veya sonrasında da bir takım problemler çıkabilir. Biz hekimler bunu en aza indirmek için işlemi anestezi ile steril şartlarda ve ultrason eşiliğinde yapmaktayız. Sonrasında verilen antibiyotik tedavisi ve 10 gün sonra yapılacak kontrol muayenesi komplikasyonları en aza indirmektedir.
Kürtaj nasıl yapılır, teknikleri nelerdir?

Kürtaj nasıl yapılır, teknikleri nelerdir?

Kürtaj mutlaka steril şartlarda yapılır. Anesteziden sonra vajina ve rahim ağzı dezenfekte edilir. Daha sonra gebeliğin büyüklüğüne ve hastanın doğum yapıp yapmadığına göre seçilen plastik kanüllerle ( Carmen kanul ) ve plastik enjektörle vakum yapılarak gebelik boşaltılır.Büyük gebeliklerde çok nadir olarak küret adını verdiğimiz aletlerle rahim içinin kontrolü yapılabilir.İşlem bitmesine yakın, hastaya ağrı kesici yapılır ki , uyandığında ağrı hissetmesin . İşlem 10 ile 20 dakika arasında sürer. Hastanın kendine gelip, klinikten ayrılması için de yaklaşık 30 dakikaya ihtiyacı vardır.
Kimler Kürtaj Yaptırabilir?

Kimler Kürtaj Yaptırabilir?

18 yaşından büyük ve evli olan bayanlar eşlerinin imzası ile onay alınarak kürtaj olabilirler. 18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar da anne-babalarının onayı gerekir. 15 yaşından küçükler ailelerinin izni dahi olsa kürtaj olamazlar, öncelikle durumun adli mercilere bildirilmesi gerekir. 10 haftadan büyük gebeliği olanlar onay verseler dahi yasal olmadığı için ülkemizde kürtaj işlemleri yapılamaz. 10 haftadan büyük gebeliklerde ancak bebekte ciddi bir doğumsal özür varlığında veya anne hayatını tehlikeye sokacak ciddi bir hastalık varlığında kurul kararı ile gebelik sonlandırılabilir.
Kürtaj Sonrası Ne Gibi Sorunlar Oluşabilir?

Kürtaj Sonrası Ne Gibi Sorunlar Oluşabilir?

Kürtaj işlemi tecrübeli bir jinekolog doktor tarafından steril aletlerle, hijyenik bir ortamda yapıldığı taktirde kürtaj sonrası dönemde hasta açısından bir probleme de neden olmamaktadır. Gebeliği sonlandırmanın dışında rahim içinden doku alınması amacıyla da bu işlem yapılmaktadır.
Kürtaj hangi gebelik haftasına kadar yapılabilir?

Kürtaj hangi gebelik haftasına kadar yapılabilir?

Bazen bebeğin anne karnında kalp atımının durması ya da bebekte ciddi bir yapısal ya da kromozomal kusur bulunması, ya da annenin hayatını tehdit eden bir durum ortaya çıktığında heyet raporu ile gebelik sonlandırılabilir. 10 haftadan büyük gebeliklerde bu amaçla bazen küretaj öncesi çeşitli ilaçlarla rahim ağzının genişletilmesi ya da düşüğün kısmen gerçekleştirilmesi için hastaneye yatış gerekebilir.
Cilt Altı Kapsülleri ve İğneler

Cilt Altı Kapsülleri ve İğneler

KAPSULLER :Hekim tarafından kolun üst bölümünün iç kısmına, cilt altına yerleştirilir. Küçük hormon içeren çubuklardır. 3 yıl süresi vardır. Yine hekim tarafından çıkarılır, istenirse aynı seansda yenisi takılır
Spiral ve hormonlu spiral (RİA & RİS)

Spiral ve hormonlu spiral (RİA & RİS)

Halk arasında spiral denir. Plastikten yapılmıştır. Bazılarının çevresinde bakır, altın, gümüş metaller sarılıdır. Son yıllarda çevresine progesteron hormonu sarılan spiraller de kullanılmaktadır. Koruma süresi cinsine göre 5 ila 10 yıl arasında değişmektedir. Türkiye de henüz üretimi yoktur, hepsi yurt dışından ithal edilmektedir.
Diyafram

Diyafram

İlişkiden hemen önce vajene yerleştirilen ve hemen ilişki bitiminde çıkarılması gereken kauçuk veya silikondan yapılmış esnek bir araçtır. Türkiye de kullanımı satımı yaygın değildir.
Doğum Kontrol Hapları

Doğum Kontrol Hapları

Yeni nesil doğum kontrol hapları, vücuttaki östrojen ve progesteron hormonları ile benzer yapıda ve düşük düzeyde hormon içerir.Doğru kullanıldığında gebelikten koruma oranı % 100 e yakındır.Genç yaşta hap kullanılması hiçbir sorun yaratmayacağı gibi, adetlerin düzenli ve ağrısız olmasını da sağlayabilir.
Kadına Tüp Bağlanması

Kadına Tüp Bağlanması

Tüp ligasyonu kadında doğurganlığın cerrahi yöntemle kalıcı olarak sonlandırılmasıdır. Yaş ya da sağlık sorunları nedeni ile gebe kalması tehlikeli olan kadınlara uygulanır. Geri dönüşü çok zor olan ve çok dikkatli karar verilmesi gereken bir yöntemdir. Tüpler bağlandıktan sonra tekrar çocuk sahibi olmak istendiğinde yeni bir operasyon gerekir (mikrocerrahi fakat bu operasyonun maliyeti yüksek olduğu gibi başarı şansı azdır . IVF ( tüp bebek) bu durumda en iyi seçenektir.
Sperm Yok Ediciler

Sperm Yok Ediciler

▪ Fitil, krem ve jel şekilleri vardır.
▪ Koruyuculuğu % 35- 40 civarındadır.
▪ Cinsel ilişkiden 10 dakika önce vajen içine yerleştirilir.
▪ Etkinliği 1 saat sonra azalır
▪ Vajende ve penisde yanma, kaşıntı gibi hislere sebep olabilir
Prezervatif (Kondom)

Prezervatif (Kondom)

Cinsel ilişki sırasında sertleşmiş penise geçirilen genellikle kauçuktan yapılmış ince bir kılıftır. Ayrıca cinsel yolla gecen hastalıklardan da koruma özelliği vardır.
Erkekte Tüp Bağlanması

Erkekte Tüp Bağlanması

Erkekte dölleme yeteneğinin cerrahi yöntemle kalıcı olarak sonlandırılmasıdır. Skrotumun üstünde bulunan meni kanallarının bağlanmasıdır.
Geleneksel Yöntemler

Geleneksel Yöntemler

TAKVİM HESABI:
Çok düzenli adet gören, bilinçli kadınlarda bile gebe kalma riski çok fazladır.
Önerilmez.
GERİ ÇEKME:
Oldukça başarısız bir yöntemdir. İstenmeyen gebeliklerin çoğunda bu metod kullanılmıştır. Erkekte boşalmadan önce penisden bir sıvı gelir ve o sıvının içinde de spermler bulunur.
Acil Korunma Yöntemleri

Acil Korunma Yöntemleri

*Ağızdan alınan ‘’ ertesi gün hapları ‘’ veya RİA uygulamasıdır.
Korunmasız ilişkiden sonra 72 saat içinde yapılmalı, ne kadar erken yapılırsa başarı oranı o kadar yüksektir
En sık haplar tercih edilmektedir
Gebeliği %100 engellemez, gebe kalındığı takdirde dış gebelik olma olasılığı yüksektir
Gebeliğin rahim içine yerleşmesine engel olarak etki eder

Doktorunuza Sorun

Tüm sağlık sorularınızı ve meraklarınızı 7/24 sorabilir, anında yanıt alabilirsiniz.