#HAYATEVESIGAR

Rahim duvar kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) vücutta fazla östrojen salgılanmasına bağlı rahim iç yüzündeki hücrelerin ve salgı bezlerinin gereğinden fazla büyüyerek tedavi edilmez ise kansere dönüşme potansiyeli oluşturan bir hastalık grubudur.
 

Endometrial Hiperplazinin En Çok Görülen Nedenleri

  1. En önemli nedeni anovulasyon ,yani yumurtlama olmamasıdır ve en çok görülen anovulasyon nedeni polikistik over sendromudur.
  2. Kanda östrojen seviyesini yükselten nedenler; östrojen salgılayan tümörler, şişmanlık, karaciğer rahatsızlıkları.
  3. Tedavi amaçlı progesteron eklenmemiş tek başına östrojen içeren ilaç kullanımı.
  4. Hiç doğum yapmamış olmak, çok ileri yaşlarda menopoza girmek
Rahim iç zarı da denilen endometrium her ay adet için bir hazırlık yapar ve bu doku her ay düzenli olarak dökülür. Endometrial hiperplazi bu rahim iç zar dokusunun normalden fazla kalınlaşmasından dolayı oluşan bir durumdur . Endometrium kanserleri (rahim içi kanser) de bu dokudan gelişmektedir. Yumurtalıklardan salgılanan östrojen denilen kadınlık hormonu rahim iç dokusunun çoğalmasını ve kalınlaşmasını sağlar. Daha sonra yine yumurtalıklardan salgılanan progesteron denilen hormon devreye girerek bu kalınlaşmayı durdurur ve adet kanamsını olgunlaştırarak dışarı atılmasını sağlar. Yumurtlama bozukluğu olan kadınlarda progesteron hormonu yetersiz salgılandığı için dengelenmeyen östrojen hormonu kontrolsüz bir şekilde endometrium dokusundaki hücrelerde çoğalmaya ve endometrial duvarda kalınlaşmaya neden olur. Endometrial hiperplazi bu şekilde oluşmaktadır.

Makale ile ilgili resmi buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.

Doktorunuza Sorun

Tüm sağlık sorularınızı ve meraklarınızı 7/24 sorabilir, anında yanıt alabilirsiniz.