Gebelik planlayan bir anne adayı doktora başvurduğunda bazı tahliller yapılarak annenin ve bebeğin sağlığı bakımından riskli olabilecek sorunlar önceden çözümlenmeye çalışılır.Mesela annede kansızlık varsa onun tedavisi yapılarak önlem alınır.Kızamıkçık,toxoplasma gibi hastalıklar geçirip geçirilmediğine bakılır.Eğer anne adayı kızamıkçık geçirmediyse gebelikte geçirmesi için çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü gebelikte kızamıkçık geçirmek bebekte çok ciddi sorunlara yol açabilir.
Anne çok kilolu ise gebelik öncesinde kilo vermesi önerilir.Anne adayına sigara,alkol ve ilaç kullanımı konunda bilgi verilir.Annenin kan şekeri gebelik öncesinde kontrol edilip düzenlenmelidir. Yine gebelik planlayan anne adaylarının nöral tüp defektlerini önlemek için folik asit vitamini başlanmalıdır.
Gebelik oluştuğunda ilk 12 hafta genellikle 2-3 haftada bir kontrol edilmelidir. Daha sonraki dönemde ayda bir muayene edilmelidir. Her kontrolde bebek ultrasonla kontrol edilmeli,annenin tansiyonu ve kilosu kontrol edilmelidir.Gebelik sırasında belli haftalarda yapılan testler uygulanmaldır.Bebeğin gelişimi,kilosu,plasentanın durumu ,bebeğin sıvısı her kontrolde değerlendirilmelidir.Bebekte anomali taraması özellikle 5 ayın sununda ayrıntılı ultrason ile yapılmalıdır.Doğuma yakın dönemde annenin vücudunun doğuma uygun olup olmadığı ,kemik yapısı ve bebeğin duruşu kontrol edilmelidir.Bebek ters duruyorsa sezeryan günü belirlenebilir,baş ile geliyorsa normal doğum olup olmayacağı son ana kadar belli olmaz.
Makale ile ilgili resmi buraya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.