Op. Dr. Belgin KOÇAK

Gebelik Takibi 21. Hafta

2. haftada döllenmiş yumurtanın gelişimi devam etmektedir, hormonlar hızla çalışmaya başlamıştır. Bu arada rahim iç duvar tabakası da yani endometrium da kalınlaşmaya başlar. Böylece döllenme meydana geldikden sonra oluşacak olan embryo rahatlıkla rahme tutunması için uygun ortam oluşturulur. Bu etki progesterone hormonundaki artış ile sağlanır. Kalınlaşma sırasında bögenin kanlanması da artar. 
Bebeğinizin baş - popo uzunluğu 18 cm, ağırlığı 390 gr kadardır. Bebeğinizin kaşları ve göz kapakları da görünmeye başladı ve eğer o bir kızsa, vajinası da yavaş yavaş oluşmaya başladı. Vücut ısısını korumak için sürekli olarak cilt altında yağ depolanmaktadır. Büyüme ilk aylara göre yavaşlamakla beraber iç organlardaki gelişme hızla devam etmektedir. Kalıcı dişler oluşmaya başlamıştır. 
 
Barsaklar gelişmeye devam etmekte, yuttuğu sıvıdan az miktarda şeker emilimi olmaktadır. Fakat yine de bebeğin beslenmesi tamamen plasenta tarafından karşılanmaktadır. 21. haftaya kadar bebeğin kan hücrelerinin yapımı bebeğin karaciğer ve dalağı tarafından yapılmaktadır. (Karaciğerdeki üretim doğumdan birkaç hafta önce sonlanırken, dalaktan olan üretim gebeliğin 30. haftasında durmaktadır). Gelecekte kan hücrelerinin tamamını yapacak olan kemik iliği 21. haftada oluşmaya başlamıştır. Siz de her geçen gün bebeğinizin tekmelerini daha bir hisseder olmuşsunuzdur. 
 
Artmış gebelik hormonları (özellikle progesteron) nedeniyle gevşeyen idrar yollarında idrar akım hızı yavaşladığından daha kolay idrar yolu enfeksiyonu olaylar gelişir. Gebeliğin bu aşamasına kadar anne adayları ortalama 5-7.5 kilogram alırlar. 
 
Bu gebelik haftasından itibaren özellikle akşamları ayak ve ayak bileklerinizde şişmeler hissedebilirsiniz. Bu şişmelerin nedeni büyüyen uterusun (rahimin) kanı bacaklarınızdan kalbe geri götüren toplardamarlara bası yapmasıdır. 
 
Eğer ayak şişliklerinin aksine ellerde ve yüzdeki şişlikler varsa bu durum gebeliğin normal bir bulgusu olarak kabul edilmez ve ileri inceleme gerektiren durumlardır. Bu konuda daha DİKKATLİ olmanızı öneririz. 
 
Cildinizdeki yağ üretiminin fazlalaşması, akne problemlerini de beraberinde getirmiş olabilir. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız, günde 2 kere yüzünüzü hassas bir sabunla veya bir temizleyici ile yıkamaya dikkat etmelisiniz. Cildiniz için kullandığınız nemlendiricilerin ve makyaj malzemelerinin de yağsız olmasına özen göstermelisiniz. 
 
Hamilelik sürecinizde, bacak damarlarınıza baskı artar. Çünkü progesteron hormonunun artması damar duvarlarınızın rahatlamasına neden olur ve bu durumu kötüleştirir. Zaten aile üyelerinizde varis problemi varsa, sizde de varis görülme olasılığı artar. Bu varisler, her hamile kaldığınızda ve yaşınıza da bağlı olarak giderek artabilir. Varisi önlemek ve aza indirebilmek için günlük olarak egzersiz yapın, ayaklarınızı ve bacaklarınızı mümkün olduğu kadar havaya kaldırın, sol tarafınıza doğru uzanın ve hamile çorapları giymeye dikkat edin. 
 
Bu haftalarda, cildinizin yüzeyine yakın yerlerde örümcek damarlar diye de adlandırılan özellikle ayak bileğiniz, bacaklarınız ya da yüzünüzde ortaya çıkan incecik damarlar da fark edebilirsiniz. Bu tip varisler genelde doğumdan sonra kaybolacaktır

 

Doktorunuza Sorun

Tüm sağlık sorularınızı ve meraklarınızı 7/24 sorabilir, anında yanıt alabilirsiniz.