Gebelik Takibi 36. Hafta
Bebeğiniz 2800 gram kadardır. Bu haftada bebeğinizin kafa çevresi ile karın çevresi yaklaşık olarak birbirine eşittir. Yağ birikimi giderek yavaşladığından kilo alımı da yavaşlamıştır. Bebeği kaplayan tüylü lanugo tabakasının çoğu kaybolmuştur ve peynir benzeri tabaka “vernix caseosa” da yok olmuştur. Vernixin bir kısmı doğumda kalabilir. Her ikisi de, diğer sekresyonlarla birlikte bebek tarafından yutulacak ve bebeğin bağırsaklarında tutulacaktır.
Bebeğiniz yuttuğu bu maddelerin yanı sıra diğer salgılar ile mekonyum adı verilen bu siyahi karışım onun ilk bağırsak hareketini oluşturacaktır.
Yağ artık yanaklarda depolanmaya başlar, deri altında yağ dokusunun depolanmasından dolayı vücut daha dolgundur ve yüz cildindeki buruşukluklar kaybolur.
Bebek yavaş yavaş doğum kanalına girer, baş sivrileşir ve deforme olur. Başkemikleri üst üste binerek doğum kanalına uyum sağlamaya çalışır. Baştaki bu şekil değişikliği doğum sırasında daha da artar, doğumdan sonra 1-2 gün içinde normale döner.
Bu haftadan itibaren bebeğin başının leğen kemiği boşluğuna girmesiyle mide yanması, sindirim ve solunum güçlüğü yakınmaları azalır. İdrar torbanız baskı altında olduğunda daha sık idrara çıkmak isteyebilirsiniz. Bu haftalarda karnınızın üst kısmında bir boşluk ve rahatlama hissedebilirsiniz. Bu bebeğinizin doğum kanalına doğru indiğini belirtir ve angajman olarak adlandırılır. Midenizdeki başı ortadan kalkacağı için iştahınızın yeniden açılabilir. Benzer şekilde akciğerlerinizdeki baskı da olmayacağından soluk alıp vermeniz kolaylaşır. İdrara çıkma sıklığınız angajman sonrası tıpkı hamileliğinizin ilk başlarındaki gibi iyice artacaktır. Bebeğinizin hareketleri dışarıdan rahatlıkla izlenebilir. Zaman zaman karnınızın bir bölgesinde aniden bir yükselti fark edebilirsiniz. Bebeğinizin hareketleri özellikle göğüs kafesinizin altında size acı verebilir, canınızı yakabilir.
Kasıklara olan basınç ve bebek başının baskısı nedeniyle kasık ağrınız artacaktır.