Gebelik Takibi 32. Hafta
Artık bebeğiniz rahimde daha çok yer kaplar ve hareketleri daha yavaş olabilir!
Baştan topuğa kadar boyu 47 cm, ağırlığı 1950 gr kadardır. Artık bebeğinizin ayak tırnakları, el tırnakları ve gerçek saçı bulunmaktadır. Kendini doğuma hazırlarken de cildi yumuşak ve pürüzsüz bir hal alır. Gözlerini açıp kapar ve solunum hareketleri yapar. Saçları alın sınırına uzanmış, yağ ve kas dokusunda artış hızlanmıştır. Beyin gelişmeleri hızla sürmektedir. Bebek uyur ve hareket eder, bunları farklı hareketleri ile belli eder.
Rahim yolu ile geçen ışınlara görme hareketleri ile cevap verir. Başını yan taraflara döndürebilir. Hareket edebileceği yer daralmaya başladığından hareketleri yavaşlayabilir.
Artık bebeğin son rütuşları hazırlanmaktadır. Kaş, kirpik ve saçlar son hallerini almaya başlamışlardır. Lanuga kılları dökülmeye başlar, omuz ve sırtta az miktarda doğum sonrasına kalabilir.
32. haftadan sonra yasal olarak doğum izniniz başlar. Artık bu haftadan sonra 2 haftada bir doktor kontrolleriniz yapılmalıdır. Bu gebeliğin son ayına kadar devam eder. Gebelik hormonlarının etkisi ile kalça eklemleri gevşer. Buna bağlı olarak yürüyüş değişebilir ve buna bağlı yan ağrılarınız artar. Ancak bel ağrılarınızı erken doğum sancılarınız ile karıştırmayın!
Sizi rahatsız eden bu durumun erken doğum sancısı olmadığını varsayarsak, sırt ağrılarınızın nedenini hormonal değişikliklere ve büyüyen rahme bağlarsınız. Genişleyen rahim sizin ağırlık merkezinizi değiştirir, karın kaslarınızın direncini azaltır, duruşunuz değişir ve sırtınızın arkasına bir ağırlık yapar.
Yemeklerden sonra uzun ve rahat yürüyüşler yapın. Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın. Ayak parmaklarınızı geriye dogru iterek hareket ettirin, oturdugunuz yerde küçük hareketler yapın. Bu dönemde kalsiyum alımını artırabilirsiniz. Uzun oturuşlarda ayaklarınızın altına bir puf, yastık koyup kan akışını rahatlatarak varislerinizin sizi rahatsız etmesini önleyebilirsiniz.