Op. Dr. Belgin KOÇAK

Gebelik Takibi 34. Hafta

Bebeğiniz yaklaşık olarak 42 cm boyunda ve 2250 gram ağırlığındadır. Bebeğiniz tamamen yeni doğan gibi hareket etmeye başlar: Gözleri uyanıkken açık, uyurken kapalıdır. Siz de uyku saatlerinin belli bir rutine girdiğini fark edersiniz. 
 
Bu dönemde bebeğin böbrek üstü bezleri emzirmeyi sağlamak için hormonlar üretir ve büyür. Plasenta hormonları artık memelerinizdeki sütü aktive etmeye başlar. Bebeğin cildindeki verniks örtüsü incelir lanuga kılları ise hemen hemen kaybolur. 
 
Bebeğin bu döneminde akciğerleri iyi gelişmis olduğundan bu dönemde doğum olusursa rahim dışında yardımsız yaşama ihtimali yüksektir. 
 
İdrar miktarı artarak amnion sıvısının miktarını belirli düzeyde tutmaya çalışır. Amniotik sıvı her üç saatte bir yenilenir. Bir çok bebek doğum pozisyonunu almaya başlar. Bebeğinizin cildi artık daha pürüzsüzdür. Merkezi sinir sistemi ve akciğerleri de gelişmeye devam etmektedir. 
 
Doğduğunda vücut ısısını düzenleyecek olan yağ tabakaları bebeğe kilo aldırır. Erken doğum sancılarına dair endişeleriniz olduysa şunu bilin ki 34-37 haftaları arasında doğan ve sağlık sorunu olmayan bebekler herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmazlar. Yeni doğan ünitesinde belli bir süre kalabilir ve kısa süreli sağlık sorunları olabilir. Fakat uzun vadede 9 aylık bebekler kadar sağlıklı olurlar. 
 
Doğum yaklaştıkça sinirlilik ve hassasiyet artar. Rahimdeki kasılmalar ağrı vermeye başlar. Uykusuzluğa bağlı olarak yorgunluğunuz artabilir. Bu hafta itibariyle tekrar bir halsizlik durumu söz konusu olmuş olabilir fakat bu, muhtemelen sizin ilk üç aylık döneminizde hissettiğiniz halsizliğin aynısı değildir. Vücudunuzdaki yükün, uykusuz gecelerin, gece yarısı tuvalete kalkmaların verdiği yorgunluk oldukça normaldir. Artık durulma ve doğum zamanı ( ve sonrası) için enerji toplama vakti. 
 
Eğer uzun zamandır oturuyor veya uzanıyorsanız birden kalkmayın. Kollarınıza ve ayaklarınıza kan toplanabilir ve ayağa kalktığınızda tansiyonunuz düşüp başınız dönebilir. Bütün vücudunuzda yoğun kaşıntılar olursa mutlaka doktorunuzu arayınız. Çünkü bu bir karaciğer ve safra kesesi probleminin sinyali olabilir.

Doktorunuza Sorun

Tüm sağlık sorularınızı ve meraklarınızı 7/24 sorabilir, anında yanıt alabilirsiniz.