Op. Dr. Belgin KOÇAK

Gebelik Takibi 39. Hafta

Doğduğunda yaklaşık 49 cm uzunluğunda ve 3250 gram ağırlığında olacak. Erkek bebeklerde 28 haftadan itibaren testisler torbalara inmiştir, ultrasonla bu gözlenebilir. Eğer gözlenmemişse doğum sonrası çocuk doktorunuz mutlaka kontrol edecek ve sizi uyaracaktır. 
 
Lanugo kılları tamamen dökülmüş, tırnaklar parmak uçlarını geçmeye başlamıştır. Göbek kordonu yaklaşık 55 cm uzunluğa, 1-2 cm kalınlığa ulaşmıştır. Verniksin hemen hemen tamamı deriden dökülmüştür. 
 
Bebeğiniz doğum sonrasında vücud ısısını koruyabilmek için yağ depolamasını sürdürür. Normal yağ tabakasının dışında, ense kökü ve omuzlar arasında kalan bölgede organlar özel kahverengi bir yağ tabakasıyla kaplıdır. 
 
Kahverengi yağ hücreleri ilk haftalarında ısıyı sabit tutmak için önemlidir. 
 
Bebeğiniz muhtemelen (% 96) önce başın doğum kanalına girdiği bir pozisyondadır. Bebek halen immun (bağışılık) sistem açısından tam gelişmemiştir ve plasenta aracılığı ile anneden antikorları almaya devam etmektedir. Bu antikorlar hayatının ilk 6 ayında bebeği bazı hastalıklardan koruyacaktır. Doğumdan sonra bebek, bazı antikorları (Ig A) sütten almaya devam edecektir. 
 
Artık doktorunuza her yaptığınız ziyarette; doktorunuz, bebeğinizin durumunu ve pozisyonunu görmek için gerekli tetkikleri yapacaktır. Aynı zamanda rahminizi muayene edecek ve bir açılma olup-olmadığını kontrol edecektir. 40. haftadan sonra ise hamileliğin devam edip etmemesi gerektiği bazı testler ve muayeneyle belli olacaktır. Eğer doğum kendi kendine gerçekleşmiyorsa, doktorunuz doğum için en uygun zamanı belirleyecektir. 
 
Doğumu beklerken, bebeğinizin hareketlerini saymanız. Herhangi bir azalma söz konusu ise doktorunuza haber vermeniz gerekir. Doğum günü yaklaşırken bebeğiniz daha aktifleşebilir. Hareketlerindeki azalma da bir problemin habercisi olabilir. Eğer suyunuzun geldiğini hissediyorsanız, bir an önce doktorunuza haber verin. Bazı durumlarda doğum başlıyor olabilir, bazı durumlarda ise hafif akıntı ya da sızıntı olarak görülebilir. Ama sızıntınız olsa bile, kendi kendinize teşhis yapmaktan vazgeçip doktorunuza danışmalısınız.

Doktorunuza Sorun

Tüm sağlık sorularınızı ve meraklarınızı 7/24 sorabilir, anında yanıt alabilirsiniz.