Op. Dr. Belgin KOÇAK

Gebelik Takibi 1. Hafta

1. Hafta

Gebeliğin 1. haftasında, vücudun gebeliğe hazırlık sürecini izleriz. Bu dönemde, içinde yumurta hücresi bulunan yumurta keseciği (folikül) büyümeye başlar ve östrojen hormonu salgılayarak rahim iç zarını (endometrium), gelip buraya yerleşecek olan embriyo için hazırlar. Beyinden tetiklenen bir mekanizma ile yumurta hücresi çatlar ve karın boşluğuna atılır. 
 
Adetin ilk gününden sonraki 10. ve 16. günler kadının gebe kalma şansının en yüksek olduğu dönemlerdir. Eğer gebelik planlanıyorsa, çiftler özellikle bu günlerde her gün veya günaşırı birliktelik yaşamalıdırlar. Her bir adet döneminde çiftlerin gebe kalma şansı %20’dir. Bu yüzden eğer ilk ay birliktelikde gebelik oluşmamışsa, çiftlerin morallerini bozmadan birlikte olmaya devam etmelerini öneririz. 
 
Ortalama 14. gün gelişen yumurta keseciği çatlayarak içindeki yumurta hücresi annenin karın boşluğuna çıkar ve ardından tüp tarafından yakalanarak tüpün içine alınır. Yumurtanın döllenmek için sadece 12- 24 saati vardır. 
 
Eğer döllenme olursa (iki hücrenin birleşmesi ve tek hücre olarak çoğalmaya başlaması) gebeliğin ilk aşamasına geçilir. Döllenme olmazsa, yumurta ölür ve bunu takiben bir sonraki adet kanaması gelişir.

Doktorunuza Sorun

Tüm sağlık sorularınızı ve meraklarınızı 7/24 sorabilir, anında yanıt alabilirsiniz.